Berberi Ne Demektir? Berberiler Kimdir? Kısaca Dini ve Kültürel Özellikleri

Berberiler, Kuzey Afrika kökenli bir etnik topluluktur.

 

Kendileri için Berberi değil Amazir (özgür insan) kelimesini kullanırlar. Genellikle Araplarla karıştırılmalarına rağmen, Araplardan ayrı bir dil ve kültüre sahiptirler.

 

Tarihleri, İslam dininin Kuzey Afrikaya ulaşmasından çok öncesine dayanan Berberilerin önemli bir kısmında İslam diniyle birlikte Araplaşma görülmüştür. Bugün kendisini Arap olarak gören birçok Kuzey Afrikalı’nın Berberi bir ataya sahip olması muhtemeldir.


Ancak yine de günümüzde önemli bir Berberi nüfusun ve bu nüfusun güçlü kimlik taleplerinin bulunduğunu belirtmek gerekir.

 

Berberiler’in ana vatanı Cezayir, Fas, Tunus, ve Libya’yı içeren ve Mağrip olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölge aynı zamanda Tamazgha olarak da adlandırılır.

 

Günümüzde yaklaşık 30 milyon Berberi’nin yaşadığı tahmin edilmekte olup, sırasıyla en fazla Berberi nüfusa sahip ülkeler; Fas, Cezayir ve Fransa’dır.

 

Fransa’da önemli bir Berberi nüfus bulunmasının temel nedeni, Berberilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerin, uzun bir süre Fransız sömürgesi altında kalmasından kaynaklıdır.

 

Berberiler Tamazight olarak adlandırılan Berbericeyi kullanırlar.

 

Berberice, Berberilerin yoğun talepleri sonucunda günümüzde Fas ve Cezayir’de Arapça ve Fransızca ile birlikte resmi dil olarak kabul edilmiştir.

 

Berberilerin dini yapısına değinecek olursak, Berberiler büyük oranda Sünni Müslüman olup, Maliki mezhebine mensuptur.

Tarihten tanıdığımız ünlü seyyah İbn-i Battuta, komutan Tarık Bin Ziyad, ünlü Hristiyan bilgini Aziz Augustinus gibi isimlerin Berberi oldukları bilinmektedir.

 

Günümüzde ise Berberiler, daha çok içlerinden çıkan futbolcularla tanınır.

 

Zinedine Zidane ve Karim Benzama gibi futbolcuların yanı sıra ülkemizde top koşturan Sofiane Feghouli ve Younes Belhanda gibi isimlerin de Berberi olduğu bilinmektedir.

 

Görüş ve Önerileriniz İçin