Türkiye’nin Kore Savaşı’na Katılması: Türkiye Kore Savaşına Neden Katıldı?

 

İkinci Dünya Savaşı‘nın ardından Batı Bloğu içerisinde yer almak isteyen Türkiye, NATO kurulduktan sonra bu birlikten üyelik daveti bekledi.

 

Ancak Türkiye’nin bu beklentisi sonuçsuz kaldığı gibi 11 Mayıs 1950’de yaptığı üyelik başvurusu da reddedildi.

 

Fakat bu sırada Türkiye için bir fırsat doğdu. 25 Haziran 1950’de Kore Savaşı başlamış ve BM Kore’ye asker gönderme kararı almıştı.

 

Bu kararı, NATO’ya girebilmek adına bir şans olarak değerlendiren Türkiye; Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan ve Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut’un katılımıyla yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, 25 Temmuz 1950’de Kore’ye asker gönderme kararı aldı.

 

Bu karar TBMM’de alınmadığı için muhalefetteki CHP ile iktidardaki DP arasında tartışmalar ve gerginlikler yaşandı.

 

Ancak nihayetinde Türkiye, Kore Savaşı’na Tahsin Yazıcı komutasındaki 4500 kişilik bir tugay ile katıldı. Daha sonra bu sayı 6000’e çıktı. Bu sayı ile Türkiye, Kore’ye asker gönderen on beş ülke arasında ABD’den sonra en çok asker gönderen ülke oldu.

 

Türk ordusu Güney Kore’nin Pusan Limanı’na ulaştığında ABD-BM ordusu Kuzey Kore ile Çin sınırını oluşturan Yalu Irmağı’na ulaşmıştı. Bu durumda yayın organları ve kamuoyu savaşı fiilen bitmiş sayıyorlardı.

 

Oysa Çin orduları aniden saldırdı, kanlı çarpışmalar yaşandı. Geri çekilen ABD kuvvetlerini korumakla görevli Türk birlikleri Kuruni’de kuşatıldı. Yüzlerce şehit, yaralı ve kayıp veren Türk ordusu kanlı bir çıkış hareketiyle kuşatmayı yardı; birçok şehidini ve yaralısını taşıyarak güneydeki BM kuvvetlerine katıldı.

 

Türk Tugayı açısından en kanlı çatışmalar Kunuri Muharebeleri’nde Çin’le yaşandı.

 

Kore’de kahramanca savaşan Türk tugayı, Savaşı ABD ve müttefiklerinin kazanmasında etkili oldu.

 

Türkiye ilk defa Misakı Millî sınırları dışında katıldığı Kore Savaşı’nda toplam 672 yaralı, 175 kayıp ve 234 de esir verdi.

 

 

Sonuç olarak,

 

Türkiye’nin Kore’ye asker gönderme kararı vermesi, NATO’ya girmesinde etkili oldu. Türkiye, 1952 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin teklifi üzerine 12 NATO üyesi ülkenin onayıyla NATO’ya kabul edildi.

Görüş ve Önerileriniz İçin