– İlk Osmanlı medresesi Orhan Bey tarafından İznik’te açılmıştır. Medreseyi Davud-i Kayseri yönetmiştir.
– Osman Bey zamanında hiçbir beylik Osmanlı’ya katılmamıştır.
– Osmanlı tarihinin ilk şeyhülislamı Molla Fenari‘dir. Molla Fenari, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet ve 2. Murat dönemlerinde görev yapmıştır.
– İlk olarak II. Murat zamanında kurulan Enderun mektebi, Fatih Sultan Mehmet zamanında Topkapı Sarayına taşınmıştır.
– Osmanlı’da Kardeş Katli, Cülus Bahşişi, Müsadere Sistemi ve Sancak Usulü Fatih Kanunnamesi ile yasallaşmıştır.
– Şeyhülislam 17. Yüzyıldan itibaren Divan-ı Hümayun üyesi olmuştur.
– Osmanlı Devleti’nde ilk rasathane 3. Murat zamanında 1578 yılında Takiyüddîn tarafından kurulmuştur.
– Sabuncuoğlu Şerafettin Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşamış önemli bir tıp bilginidir. Kitâbü’l-Cerrâhiyyetü’l-Hâniyye ve Mücerrebname isimli bir eserleri bulunmaktadır.
– “Gül Koklayan Fatih” portresi Nakkaş Sinan Bey tarafından yapılmıştır. Nakkaş Sinan Bey, Fatih tarafından İtalya’ya gönderilen ve Osmanlı minyatüründe portre görünümüne geçişi başlatan isimdir.
– Osmanlı Devleti’nde iki denizin ve iki karanın hükümdarı anlamlarına gelen “Sultan’ül Bahreyn” ve “Hakan’ül Berreyn” unvanlarını taşıyan hükümdar Fatih Sultan Mehmet’tir.
– Sahn-ı Seman Medresesi Fatih Sultan Mehmet zamanında açılmıştır. İlahiyat ve Hukuk alanında eğitim vermiştir.
– Kazasker Osmanlı Devleti’nde eğitim ve adalet işlerinden sorumlu kişidir. Kazasker’in doğuştan Müslüman olması gerekir.
– Yıldırım Beyazıt Karamanoğulları Beyliği ile girdiği Frenk Yazısı çarpışmasında göstermiş olduğu cesaretten dolayı “Yıldırım” unvanını almıştır.
– Bizans ile Osmanlı arasındaki Maltepe Savaşı (Palekanon) 1329 yılında Orhan Bey zamanında gerçekleşmiştir.
– Ünlü Seyyah İbn-i Batuta tarafından “Türkmen hükümdarlarının en ulusu” olarak nitelendirilen Osmanlı hükümdarı Orhan Bey’dir.
– İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’tır.
– Sırpsındığı Savaşı 1364 yılında 1. Murat zamanında Osmanlı Devleti ile Haçlılar arasında yaşanmıştır.
– Edirne Sırpsındığı Savaşı’nın kazanılmasının ardından 1365 yılında Osmanlı başkenti ilan edilmiştir.
– Niğbolu Savaşı Osmanlı ile Haçlılar arasında yaşanmıştır. Osmanlılar savaşı kazanarak Bulgar Krallığına son vermiştir. Ayrıca bu savaşın sonucunda Yıldırım Beyazıt’a halife tarafından “Sultan-ı İklimi Rum” yani Anadolu’nun Sultanı unvanı verilmiştir.
– Fetret Devri sırasında birbirleriyle çarpışan Şehzadelerin isimleri şunlardır: Musa, Süleyman, Mehmet ve İsa Çelebi.
– Bursa Ulu Camii ve Şifahanesi Mimar Ali Neccar tarafından 1402 yılında açılmıştır. Dönemin Padişahı Yıldırım Beyazıt’tır.
– Osmanlı Devleti’nin dinsel nitelikli ilk toplumsal ayaklanması Çelebi Mehmet döneminde yaşanan Şeyh Bedrettin İsyanı’dır.
– Edirne-Segedin Antlaşmasının ardından tahtını oğlu 2. Mehmet’e bırakan 2. Murat, 1444 yılında Haçlılarla yapılacak olan Varna Savaşı için tekrar tahta geçmiştir.
– Osmanlı Devleti’ne katılan ilk beylik, Karesioğulları Beyliği’dir. Denizci bir beylik olan Karesioğulları Beyliği Orhan Bey zamanında Osmanlı’ya katılmıştır.
– Germiyanoğullarının toprakları çeyiz yoluyla; Hamitoğullarının topraklar ise para karşılığında 1. Murat döneminde Osmanlı’ya katılmıştır.