Nuri Demirağ Kısaca Kimdir? Hayatı ve Projeleri

Nuri Demirağ, Cumhuriyet döneminin ilk Türk demiryolu müteahhitlerinden olup, işadamı ve siyasetçi kişiliğiyle tanınır.

 

1886′ da Divriği’de doğmuştur.

 

İş hayatına memleketi Sivas’ta öğretmenlik yaparak başlayan Nuri Demirağ, ardından kısa bir süre Ziraat Bankası‘nda çalışmış ve Maliye Nezareti’nin açtığı sınavı kazanarak Maliye Memuru olarak İstanbul’a atanmıştır.

 

1918 yılında maliye müfettişi olan Nuri Demirağ, kısa bir süre sonra bu görevinden istifa etmiş ve ticaret hayatına atılmıştır.  Özellikle ürettiği “Türk Zaferi” adlı sigara kâğıdıyla kısa sürede oldukça büyük servet edinmiş ve bir ithalat ve ihracat bürosu kurmuştur.

 

Bir süre sonra bu büroyu kapatıp yüksek mühendis olan kardeşi Abdurrahman Nuri Demirağ ile birlikte müteahhitliğe başlayan Nuri Demirağ;

  • Karabük Demir-Çelik Tesisleri (1930),
  • İzmit Kâğıt Fabrikası,
  • Bursa Merinos Fabrikası ve
  • Sivas-Erzurum Demiryolu hattı (1938-1939) gibi önemli projeleri gerçekleştirmiştir.

 

Ancak Nuri Demirağ, günümüzde daha çok havacılık alanında giriştiği projelerle tanınmaktadır.

 

Demirağ, kişisel çabalarıyla İstanbul Yeşilköy’de ilk büyük havaalanını yapmış, aynı yerde bir uçak fabrikası ve pilot okulu kurmuştur. Bu Fabrikada Türk Tayyare Cemiyeti‘nin siparişlerini üretmeye başladıysa da devletten destek göremediği için bir süre sonra üretimi durdurmak zorunda kalmıştır.

 

Nuri Demirağ, aynı zamanda siyasetçi kişiliğiyle de tanınır. Demirağ, çok partili hayata geçiş sonrasında kurulan ilk partilerinden biri olan Milli Kalkınma Partisi‘ni 1945 yılında kurmuştur. Ancak bu parti seçimlerde beklenen başarıyı gösterememiş ve giderek etkinliğini yitirmiştir.

 

Daha sonra 1954’te Demokrat Parti listesinden bağımsız Sivas milletvekili olarak Meclise giren Demirağ, bu görevini 13 Kasım 1957’deki ölümüne değin sürdürmüştür.

Görüş ve Önerileriniz İçin