Tarih Bölümünde Yüksek Lisans Yapmak Hakkında Genel Bilgiler

Tarih bölümünde yüksek lisans yapabilmek için ihtiyacınız olan üniversiteler arasında ufak tefek değişiklikler olmakla birlikte genelde şu iki şeydir:

 

Lisans Mezuniyeti ve Sözel Puan Türünde bir Ales Puanı.

 

Ancak bazı üniversiteler sadece bu ikisini yeterli görmeyebilir. Örneğin sizden Tarih bölümü lisans mezunu olmanızı ya da genellikle 55 ya da 60 üstü bir YDS puanına sahip olmanızı bekleyebilirler.

Bu nedenle güz ve bahar dönemlerinde yayımlanan Yüksek Lisans Başvuru ilanlarını iyi incelemeli ve şartlarını taşıdığınız okullara başvurmalısınız.

 

Ancak bütün şartları taşıyor olsanız dahi Yüksek Lisansa kabul edilmeyebilirsiniz.

 

Çünkü Ales, Lisans Not Ortalamanız ve YDS’niz ne kadar yüksek olursa olsun, mülakat aşamasında elenebilmeniz her zaman olasıdır.

 

Mülakatlar bazı okullarda sözlü şekilde yapılırken, bazılarında yazılı bir şekilde yapılabilmekte, hatta bazı tarih bölümleri hem yazılı hem sözlü olmak üzere iki aşamalı bir mülakat uygulayabilmektedir.

 

Bu nedenle mülakata girmeden önce, başvuracağınız anabilim dallarında görev yapan hocaların hangi alanlarda uzmanlaştıklarını ve hangi alanlarda dersler verdiklerini iyi incelemenizi tavsiye ederiz. Hatta bu hocaların ders notlarına ulaşarak bu notları incelemeniz de sizlere oldukça faydalı olacaktır.

 

Peki, Tarih bölümü yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler hangileridir? Ülkemizde tarih bölümü lisans eğitimi vermekte olan hemen hemen bütün üniversiteler, aynı zamanda tarih bölümü yüksek lisans eğitimi de vermektedir. Dolayısıyla oldukça çok sayıda üniversitede tarih bölümü yüksek lisans eğitimi alınabilir.


Bu üniversitelerden bazı örnekler verecek olursak:

 

Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans:

http://sosbilens.ankara.edu.tr/files/2018/11/bilim.liste_.pdf

 

Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü:

http://tite.ankara.edu.tr/

 

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans:

http://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=1762

 

İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü:

http://ataturkilkeleri.istanbul.edu.tr/tr/duyuru/lisansustu-yerlestirme-raporu-7A006B003100670034007A00370058007500450030003100

 

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans:

http://akts.hacettepe.edu.tr/program_detay.php?birim_ref=AKDBRM_0000000000000000000000682&birim_kod=2134&prg_oid=PRGRAM_0000000000000000000000684&prg_kod=21341&programduzey=3&submenuheader=2

 

Peki, tarih bölümünde hangi alanlarda yüksek lisans yapılabilir?

Bazı üniversiteler anabilim dalı ayrımı yapmaksızın ve genel olarak “tarih” bölümü adı altında yüksek lisans öğrencisi alırken, birçok üniversite anabilim dallarına göre öğrenci almaktadır.


Ülkemiz üniversitelerindeki yüksek lisans yapılabilecek tarih anabilim dalları genel olarak şunlardır:

 

Eskiçağ Tarihi

Genel Türk Tarihi

Ortaçağ Tarihi

Osmanlı Tarihi

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

Yakınçağ Tarihi

Yeniçağ Tarihi.

 

Eğer Yüksek Lisans yapmakla amacınız akademisyen olmak, üniversitelerin açtığı araştırma görevlisi ilanlarına başvurmaksa, hangi anabilim dalında yüksek lisans yapacağınıza daha iyi karar vermelisiniz. Karar verirken sadece ilgi alanınıza göre karar vermemeli, kadro bulmak açısından da işinizi kolaylaştırabilecek bir alana yönelmelisiniz.

Ayrıca tarih bölümü lisans mezunu değilseniz, araştırma görevlisi olma şansınızın biraz daha zor olacağını belirtmeliyiz.

 

Çünkü araştırma görevlisi olmak açısından düşünüldüğünde, tarih bölümünde yüksek lisans yapanların “Tarih bölümü lisans mezunu olma” ları her zaman daha avantajlıdır.

 

Çünkü birçok araştırma görevlisi ilanı bu özel şart ile gelir: “Tarih bölümü lisans mezunu olmak.”

 

Ve siz eğer tarih bölümü mezunu değilseniz, tarih bölümünde yüksek lisans yapıyor olsanız bile bu şartı taşıyan ilanlara başvuramazsınız.

 

Dolayısıyla tarih bölümü mezunu olmayan kişilerin, tarih bölümünde yüksek lisans yaparak araştırma görevlisi olmaları biraz zordur.

 

Çünkü sadece “…. tarihi alanından yüksek lisans yapıyor olmak/yapmış olmak” şartı taşıyan ilanlara başvurabilirler ve bu ilanlar oldukça az sayıdadır.

Ancak şunu da hemen belirtmeliyiz ki, farkı alanda lisans eğitimi almış kişilerin tarih alanında akademisyen olması zor olsa da elbette imkânsız değildir. Yüksek lisans sırasında elde edemedikleri şansı, doktora sırasında ya da doktora sonrasında elde edebilirler.

 

Çünkü bazı akademik ilanlarda lisans mezuniyetini önemsemeyen “….tarihi alanında yüksek lisans yapmış olmak ve ….tarihi alanında doktora yapmış/yapıyor olmak” gibi özel şartlara da rastlanabilmektedir.

 

 

Yüksek lisans yaparak araştırma görevlisi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus, yukarıda da belirttiğimiz gibi anabilim dalı seçerken dikkatli olmalarıdır.

 

Bu kişiler, sadece ilgi alanlarına göre değil, anabilim dalındaki kadro boşluğu, mezun sayısı gibi etkenlere de dikkat ederek tercihlerini yapmalıdır. Çünkü bazı anabilim dalları artık doyum noktasına ulaşmış ve çok nadiren yeni kadrolar açan bilim dallarıdır.

 

Bu nedenle tarih bölümü yüksek lisans tercihinizi yapmadan önce, tarih bölümüne yönelik açılmış eski araştırma görevlisi ilanlarını da dikkatli bir şekilde incelemenizi, en çok alım yapılan ve ihtiyaç olan bilim dallarını tespit etmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca köklü üniversiteler yerine, yeni kurulan ve kadrolaşma süreci devam eden üniversitelerde yüksek lisans yapmanız da araştırma görevlisi olma şansınızı yükseltecektir.

 

Çünkü birçok üniversite, kendi öğrencilerini yani yakından tanıdığı insanları asistan olarak görmek istemektedir. Dolayısıyla Ankara, İstanbul, İzmir’deki gibi kadrolarını doldurmuş, birçok öğrenciyi mezun etmiş köklü üniversiteler yerine yeni kurulan taşra üniversitelerinde yüksek lisansınızı yapmanız, araştırma görevlisi kadrolarına yerleşmeniz açısından şansınızı arttıracaktır.

 

 

 

One Response

  1. Zaferin kılıcı Nisan 14, 2022

Görüş ve Önerileriniz İçin