Tarih Dergisi Tavsiyeleri: En İyi Tarih Dergileri

Bu yazımıza Türkiye’de yayınlanmakta olan ve okumanızı tavsiye ettiğimiz en iyi tarih dergilerinin dört tanesini akademik düzeyden, popüler düzeye doğru sıralayarak bu dergilerin genel özellikleri üzerinde durmaya çalışacağız.

 

Elbette burada ele aldığımız dört dergi dışında pek çok popüler ve akademik tarih dergisi yayınlanmaya devam etmektedir. Ayrıca geçmişte yayınlanmış çok değerli tarih dergileri de bulunmaktadır.

 

Örneğin, 2000-2007 yılları arasında yayınlanan Popüler Tarih dergisi böylesi bir dergidir.

 

Göz gezdirmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz bu derginin sayılarına sahaflar sayesinde ulaşabilir ve bu birikimden faydalanabilirsiniz.

Daha eskilerden bir örnek verecek olursak, 1965’den 1982’ye kadar yayınlanmış ve genel yayın yönetmenliğini ünlü tarihçi Yılmaz Öztuna‘nın yaptığı Hayat Tarih Mecmuası‘da yine çok önemli bir tarih dergisi olup sayılarına sahaflar üzerinden ulaşabilmek mümkündür.

 

Listemize geçmeden önce yapacağımız son bir hatırlatma, bu listede yer verdiğimiz dergilerin bir nebze de olsa popüler okuyucuya hitap edebilmesidir.

 

Yoksa sadece akademik düzeydeki okuyucuya hitap eden tarih dergileri de bulunmaktadır.

 

Bu dergiler, bilimsel araştırmalara yer verdiklerinden daha çok tarih ya da diğer sosyal bilimler alanında çalışan akademisyenlere yöneliktir. Örneğin Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi tarafından yayınlanan Tarih Araştırmaları Dergisi ya da Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan ve ismi bizzat Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından konulan Belleten dergisi gibi.

 

Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra listemize geçebiliriz:

1- Historia 1923

historia 1923 dergisi

historia 1923 dergisi

 

Historia 1923 (Latince’de Tarih) dergisi, 2016 yılının kış aylarında çıkmaya başlayan ve akademik yönü ağır basan bir tarih dergisidir. Bilgi Yayınevi tarafından altı aylık periyotlar halinde yayınlanan derginin her sayısı, belirli bir dosya konusu çerçevesinde hazırlanmakta olup özellikle genel kültür düzeyinde değil akademik düzeyde tarih okuması yapmak isteyen okuyuculara önerebileceğimiz kaliteli bir tarih dergisidir.

 

Derginin Ocak 2019’a dek toplam 5 sayısı yayınlanmış olup bu sayıların dosya başlıkları şunlardır:

  • Birinci Dünya Savaşı,
  • Ermeni Sorunu,
  • İslamcılık,
  • Sovyet Devrimi,
  • İnsanın Evrimi

2-Toplumsal Tarih

toplumsal tarih dergisi

toplumsal tarih dergisi

 

Tarih Vakfı tarafından yayınlanmakta olan Toplumsal Tarih dergisi, 1983 yılından beri yayınlanmaktadır.

 

Bu özelliği ile Türkiye’nin en köklü tarih dergilerinden birisi olma özelliğine sahip olan Toplumsal Tarih dergisi, Nisan 2018 tarihine kadar toplamda 292 sayıya ulaşmıştır.

 

Dergi aylık periyotlarda yayınlanmakta olup, yarı akademik – yarı popüler bir niteliğe sahiptir. Bu nedenle belli bir akademik formasyon sahibi olan okuyucular ile tarihe olan ilgisi genel kültür düzeyini aşan okuyucular için ideal bir okuma sunabilir.

3-Atlas Tarih

atlas tarih dergisi

atlas tarih dergisi

 

En iyi tarih dergileri listemizde yer verebileceğimiz bir diğer tarih dergisi, Atlas Tarih.

 

Haziran 2010 tarihinden itibaren iki aylık periyotlar halinde yayınlanmakta olan Atlas Tarih dergisi, Ocak 2019 tarihi itibariyle 56. sayısına ulaşmıştır.

 

Popüler tarih dergisi niteliğinde olan dergi, tarih ile genel kültür düzeyinde ilgilenen okuyuculara tavsiye edilebilir. Ancak derginin hazırladığı bazı dosya konularıyla akademik okuyucular için de değerli olabileceğini söylemeden geçmeyelim.

4-#tarih

#tarih dergisi

#tarih dergisi

 

Listemizde yer vereceğimiz bir diğer kaliteli tarih dergisi #tarih dergisidir.

#tarih dergisi, 2009 yılında yayın hayatına başlayan ve 2013 yılında kapanan NTV Tarih dergisinin ekibi tarafından 31 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlayan dergidir.

Popüler bir tarih dergisi niteliğindeki bu dergi her ay yayınlanmakta olup, Ocak 2019 itibariyle 56 sayıya ulaşmıştır.

Dergi daha çok tarihle genel kültür düzeyinde ilgilenen okuyucular için tavsiye edilebilir.

Görüş ve Önerileriniz İçin