Aztek Uygarlığı ve Aztekler Hakkında Kısa Bilgi

Bu yazıda Aztek Uygarlığı hakkında kısaca ve maddeler halinde bazı önemli bilgilere yer vereceğiz:

Aztekler, 1483’ten 1521’e kadar Meksika’da hâkimiyet kuran önemli bir uygarlıktır.

 

Meksika’da merkezi ve büyük bir güç olarak ortaya çıkan Aztek uygarlığı, gelişmiş bir sosyal, politik, dini ve ticari bir organizasyon kurarak, bu bölgede yaşayan diğer şehir devletlerini hâkimiyeti altına aldı.

 

Aztekler, zengin bir mitolojik inanışa sahiptir. Uygarlığın temelinde Tanrılar, çok önemli bir yer tutar. Günlük yaşamlarının bir ya da daha fazla yönünü kontrol ettiğine inandıkları pek çok tanrı ve tanrıçaya inanan Aztekler, şehirlerinde bu tanrılar için büyük piramitler inşa etmiştir. Bu piramitler, Azteklerin mimari açıdan ne kadar gelişmiş bir medeniyet olduklarını göstermesi açısından da oldukça önemlidir.

 

Bu tanrıların en önemli ikisi, savaş tanrısı Huitzilopochtli ve güneş,yağmur ve bitki tanrısı Tlaloc’dur. Bilginin ve uygarlığın tanrısı olan Quetzalcoatl (tüylü yılan olarak tasvir edilir) ise bir diğer önemli tanrıdır. Aztekler, bildikleri her şeyi bu tanrıya borçlu olduklarını düşünmüşlerdir

 

Azteklerin bir diğer önemli özelliği, savaşlarda esir aldıkları insanları tanrılar adına kurban etmeleridir. Aztekler, kurbanlardan gelen kalbin ve kanların iyi tanrılara, şeytani tanrılarla savaşabilmek için gerekli olan gücü verdiklerine inanmışlardır.

 

 

Aztek uygarlığının başkenti, Texoco gölü üzerine kurulmuş olan Tenochtitlan şehridir. 200 bin kişiye ev sahipliği yapan bu şehrin merkezinde büyük bir krallık sarayı ve büyük bir tapınak bulunmaktaydı. Şehrin geri kalanı ise ızgara biçiminde planlanmıştı.

 

Ayrıca Aztekler, şehrin su ihtiyacını karşılamak için su geçitleri ve kemerler inşa ettiler. Aztek uygarlığının bu en önemli şehri, 1519 yılında İspanyol fatihleri tarafından büyük oranda tahrip edilmiş ve yerine Mexico şehri kurulmuştur. Yani bugün Meksika’nın başkenti olan Mexico şehri, büyük oranda Tenochtitlan şehrinin olduğu bölgeye kurulmuştur.

 

Ekonomik faaliyeti büyük oranda tarıma dayanan Aztekler, tarım alanlarını sulamak için gelişmiş sulama sistemleri kurmuşlardı. Mısır, Domates, Fasulye, Kabak ve Kakao gibi ürünler, Aztekler tarafından üretilen başlıca tarım ürünleridir.

 

Aztek uygarlığının başında Tlatoni denen krallar bulunurdu. Aztek Uygarlığı, en parlak dönemini bu krallardan, Kral Montezuma döneminde yaşamıştır.

 

Aztek uygarlığı, bölgede Aztek uygarlığının düşmanı olan diğer topluluklarla işbirliği yapan Hernan Cortes adlı İspanyol komutan tarafından, 1519 yılında istila edildi ve iki yıl süren bu istila sonucunda 1521 yılında yıkıldı.

 

Aztek uygarlığının mirası, bugün Meksikalılar tarafından sahiplenilmiştir. Meksikalılar, kendilerini Aztek uygarlığının torunları saymakta ve Aztek uygarlığının birçok sembolü, bugünün çağdaş Meksikası’nda hala kullanılmaktadır. Örneğin Meksika bayrağındaki, ağzında yılan bulunan Kartal tasviri, Aztek uygarlığının başkenti olan Tenochtitlan şehrinin kuruluşuyla ilgilidir.

 

Görüş ve Önerileriniz İçin