Ahmet Hamdi Başar Kimdir?

1897 yılında İstanbul’da doğan Ahmet Hamdi Başar, Darülfünûn Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünden mezun oldu. Çeşitli okullarda sürdürdüğü öğretmenliğinin yanında Türk Ocağı ve Muallimler Cemiyeti gibi örgütlerde görev aldı. Ahmet Hamdi Başar’ın hayatının önemli satır başları şunlardır:

 

Mütareke yıllarında Rus kadınlarının tombala oynatmaları ile mücadele etmek amacıyla Tombala ile Mücadele Derneği’ni kurdu. Tombala Mücadele Derneği özetle şudur: Rusya da gerkçekleşen Komünist Devrimin ardından, İstanbul, tam mütareke döneminde Müttefik askerlerinin yanı sıra birde Rusya’dan kaçan beyaz Rusların işgaline uğrar. Bu dönemde bazı Rus kadınları geçinebilmek için tombalacılığa başlar. Ancak Rus kızlarının güzelliği Türk erkeğinin aklını başından parasını cebinden almaya başlayınca, bu durum ciddi bir sosyal probleme dönüşür. İşte Ahmet Hamdi Başar’ın kurmuş olduğu Tombalacılarla Mücadele Derneği bu sosyal problemle mücadele etmek amacıyla kurulmuştu.

 

Yönetiminde gayrimüslimlerin etkin bulundukları İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası karşısında, Müslüman-Türk tüccarın sözcüsü olarak faaliyet gösterecek olan Milli Türk Ticaret Birliği’nin kuruluşuna ön ayak oldu. Daha sonra bu birliği temsil etmek amacıyla 1923 İzmir İktisat Kongresi’ne katıldı.

 

1924’te İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’nda oluşturulan ve başkanlığını eski Maliye Nazırı Cavid Bey’in yaptığı İstanbul İktisat Komisyonu’nda görev aldı.

 

1925’te İstanbul Liman İşleri İnhisarı Türk AŞ’nin kuruluşunda etkin rol oynadı. 1934’e kadar bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını sürdürdü.

 

1930’da uzun yurt gezisinde, Atatürk’ün beraberinde bulundu.

 

Bir süre ticaret ile uğraşan Ahmet Hamdi Başar, 1946’da İstanbul Tüccar Derneği’ni kurdu.

 

1948’de İstanbul’da toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde de görev aldı.

 

1950’de Demokrat Parti’den İstanbul milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Demokrat Parti ile anlaşmazlığa düşmesi üzerine partiden istifa etti.

 

Demokrat Parti iktidarını deviren 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından kurulan Milli Birlik Komitesine bir süre danışmanlık yaptı.

 

22 Haziran 1971’de İstanbul’da vefat eden Ahmet Hamdi Başar, düşünce ve görüşlerini kitaplarında, gazetelerde ve bazılarını kendisinin yayınladığı dergilerde basılan makalelerinde dile getirdi.

Görüş ve Önerileriniz İçin