Türk Beşleri; Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Hasan Ferit Alnar ve Necil Kazım Akses’dir.
Türk beşleri, Batı Müziği yapısı içinde klasik Türk müziği ve Türk halk müziğinin renklerini kullanmayı amaçlamışlardır.
Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılından sonra ulusalcı kültür ve eğitim politikalarının sonucunda birçok yetenekli müzisyen yurt dışına gönderilmiştir. İşte Türk Beşleri olarak adlandırılan bu isimler de, Türk müziğinin evrensel düzeye ulaşmasını amaçlayan bu hareketin içerisinde yer almış isimlerdir.
İÇİNDEKİLER
Cemal Reşit Rey
1904 doğumlu olan Cemal Reşit Rey, Türk Beşleri’nin en yaşlı üyesidir. Yurt dışında eğitim görmüştür. Besteci ve piyanist olmasının yanında orkestra yöneticiliği yapmıştır. Eserlerinden bazıları, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat Opereti, Enstantaneler’dir.
Ulvi Cemal Erkin
Ulvi Cemal Erkin 1906 doğumludur. 1925 yılında, 19 yaşında, kazandığı devlet bursuyla yurt dışında eğitim almıştır. Besteci ve piyanist olmasının yanında çeşitli kurumlarda öğretmenlik yapmıştır. Tüm eserleri seslendirilmiş tek Türk bestecisidir. Eserlerinden en önemlileri, Köçekçe Süiti, Bülbül, Ayın On Dördü ve Beş Damla’dır.
Hasan Ferit Alnar
1906 yılında doğan Hasan Ferit Alnar, küçük yaşta kanun çalmaya başlamış ve iyi bir kanun yorumcusu olarak ünlenmiştir. 1927’de, 21 yaşında, yurt dışına giderek eğitimini tamamlamıştır. Orkestra yöneticiliği, müzik tarihi ve kompozisyon öğretmenliği yapmıştır. Ankara’da ilk opera temsillerinin düzenlenmesine öncülük etmiştir. Geleneksel bir çalgı olan kanun için yazdığı Kanun Konçertosu müzik tarihinde bir ilktir. Eserlerinden bazıları, Viyolonsel Konçertosu, Türk Süit’i, Yaylı Dördül’dür.
Ahmet Adnan Saygun
Ahmet Adnan Saygun 1907 yılında doğmuştur. 1928’de, 21 yaşında, devlet bursuyla gittiği yurt dışında eğitimini tamamlamıştır. Bestecilik, etnomüzikoloji ve eğitim alanlarında Türk müziğine olan katkılarıyla müzik tarihine geçmiştir. 1934 yılında ilk ulusal operamız olan Özsoy Operası’nı bestelemiştir. Eserlerinden bazıları, Kerem, Köroğlu ve Gılgamış operaları, Yunus Emre Oratoryosu, İnci’nin Kitabı adlı piyano eseridir.
Necil Kazım Akses
1908 doğumlu olan Necil Kazım Akses,1926’da, 18 yaşında, yurt dışına giderek eğitimini tamamlamıştır. Türk Beşleri’nin en genç üyesi olan Akses, besteciliği ve öğretmenliği kadar sanat kurumlarındaki yöneticiliği ile de Türk kültür yaşamına hizmet etmiştir. Eserlerinden bazıları, Çiftetelli, Sesleniş, Eskilerden İki Dans, Bir Divandan Gazel, Minyatürler’dir.
Dünyanın en büyük hayalim
Tamer bey ile görüştüm
Cok isime yaradi cok tesekkurler
Ödevde 100 alırım inşallah
Biraz. Daha kısaltın biyografiyi
sanat tarihi mi knk
Çok iyi bilgiler var herkeze tavsiye ederim
ÇOK TEŞEKKÜRLER MÜZİK HOCASI VERMİŞTİ BENCE 100 ALIRIM
Ben ahsen çok çok beyendim süper olmuş
Çok güzel bunun sayesinde müzik sınav notum 100
bence cok yaralı hoca cok beyendi sözlüme 100 verdi
Aynen katılıyorum
Teşekkürler inşallah ödevden 100 alırım 🌼
Arkadaşlar çok teşekkürler ders ten 100 aldım
ödevim için çok yararlı oldu
çok sağolunn türk beşleri hakkında güzel bilgiler
Çok işime yaradı ödevim mükemmel oldu sağolun
Harika bu son dakikalar için harika özetler eminimki yüz alırım sınavdan dhjdjd
Sağolun çok yararlı oldu 👍
Ödevim için çok iyi oldu
Müzik kültürü dersi alanlara selamlar.
Harika bir bilgi teşekkürler.
benimde sınavım icin hoca ozet yazın puan vercem dedi bunun hakında
Çok teşekkür ederim 🥰🥰🥰
Efsaneydi bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler ödevime yardımcı oldu iyiki varsınız
Aynen öyle benimde çok işime yaradı