15 Maddede İkinci Dünya Savaşının Sonuçları

İkinci Dünya Savaşı, 2 Eylül 1945 tarihinde resmi olarak sona erdi. Müttefik Devletleri tarafından kazanılan bu savaştan, Mihver Devletleri mağlup ayrılmıştır.

 

İkinci Dünya Savaşı’nın dünya tarihi açısından doğurduğu önemli sonuçları maddeler halinde özetleyecek olursak;

 

  1. Müttefikler, Almanya, İtalya ve Japonya’nın topraklarını işgal etti,

 

  1. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından herhangi bir barış antlaşması imzalanmadı. Ancak savaşın sonuna doğru toplanmaya başlayan birçok konferans ve imzalanan antlaşmalarla dünyada yeni bir düzen inşa edilmeye çalışıldı.

 

  1. İngiltere ve Fransa savaştan galip ayrılsa da ekonomik olarak çok yıprandılar. Bu nedenle sömürgeleri üzerindeki etkinlikleri zayıfladı.

 

  1. Birer sömürge olan Asya, Afrika ve Ortadoğu‘daki pek çok devlet, sömürgeci devletlere karşı ayaklanarak bağımsızlıklarını ilan etti.

 

  1. Nazizm ve Faşizm gibi ideolojiler tasfiye edilirken; Sovyet Rusya’nın Doğu Avrupa’da büyük bir güç haline gelmesi nedeniyle, Komünizm güçlendi.

 

  1. Avrupa merkezli uluslararası sistem sona erdi. Amerika ve SSCB yeni güçler olarak ön plana çıktı. Dünya’nın büyük bölümü, ABD ve SSCB’nin etki alanları haline geldi.

 

  1. Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu.

 

  1. ABD’nin gelişmiş sanayisi ve dolar rezervleri nedeniyle dolar, altın yerine kullanılabilen para birimi olarak kabul edildi. Bu sisteme Bretton Woods Sistemi adı verildi.

 

  1. ABD’nin ekonomik üstünlüğünü onaylar biçimde Washington’da, 45 ülkenin katılımı ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Aynı anlaşmayla üye ülkelerin ekonomik kalkınmalarını desteklemek üzere Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kuruldu.

 

  1. Savaş sonrasında kurulan bu kurumlarla, kalıcı bir barış hedeflenirken, çok kısa sürede anlaşmazlıklar arttı ve dünya “Soğuk Savaş” olarak adlandırılan yeni bir döneme girdi.

 

 

 

Savaşın sadece ekonomik ve politik değil, aynı zamanda insani açıdan da oldukça yıkıcı sonuçları olmuştu.

 

Buna göre;

 

  1. Yaklaşık 60 milyon asker ve sivil hayatını kaybetti. Savaşta en çok insanını kaybeden ülke, 21 milyon ölü sayısıyla SSCB oldu.

 

  1. Savaş nedeniyle milyonlarca insan işsiz ve aç kalarak, ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

 

  1. Milyonlarca insan esir düştü, etnik kökeni ya da dini inancı nedeniyle katledildi.

 

  1. Savaş sırasında birçok savaş ve insanlık suçu işlendi. Bu suçları işleyenler savaş bitmesiyle birlikte kurulan mahkemelerde yargılandı. Bu mahkemelerin en önemlileri Nürnberg ve Tokyo Mahkemeleriydi.

 

  1. “Yahudi Soykırımı” savaş sırasında işlenen en önemli savaş ve insanlık suçlarından biri olarak tarihe geçti. Hatta bu olay, “Soykırım Suçu” diye bir suçun Uluslararası Hukuk literatürüne girmesine neden oldu.

 

 

Görüş ve Önerileriniz İçin