İslam tarihinden Dört Halife Dönemi olarak adlandırılan dönem, Hz. Muhammed’in ölümünün ardından başa geçen Ebubekir’in halifeliğiyle başlayıp, Ali’nin öldürülmesiyle sona erer. Hulefa-i Raşidin dönemi olarak da bilinen bu dönem, 632’den 661’e kadar yaklaşık 30 yıl devam eder. Dönemin başkenti ilk üç halife döneminde Medine, Ali döneminde ise Kufe’dir.
İÇİNDEKİLER
Halife Ebubekir Dönemi (632-634)
İlk halife Ebu Bekir, kendisine peygamber tarafından verilen doğru sözlü, daima hakikati konuşan adam gibi anlamlara sahip olan “Sıddık” unvanıyla tanınır. İslam’ı kabul eden ilk isimlerden biridir. Aynı zamanda kızı Aişe, Hz. Muhammed’in eşi olduğundan Hz. Muhammed’in kayınpederidir.
632’den 634’e sadece iki yıl halifelik yapmıştır. Kısa süren halifeliği boyunca isyan hareketleriyle uğraşmış, Ridde Savaşları olarak bilinen savaşlarda sahte peygamberlik iddiasında bulunanları ortadan kaldırmıştır. Böylece Arap yarımadasındaki İslam Halifeliğini sağlamlaştırmıştır.
Onun döneminde yaşanan diğer bir önemli gelişme ise, Kur’an ayetlerini toplatarak kitap haline getirmesidir.
Halife Ömer Dönemi (634-644)
Ömer, 634’ten 644’e yaklaşık 10 yıl boyunca halifelik yapmıştır.
Onun döneminde yaşanan en önemli gelişme, İslam Devleti’nin sınırlarını önemli ölçüde genişletmesidir. Bu dönemde Ortadoğu’nun büyük bölümü, Mısır, Suriye ve Kuzey Afrika hakimiyet altına alınmıştır.
Ayrıca Hz. Muhammed’in Medine’ye hicretini başlangıç olarak kabul eden Hicri Takvim (diğer adıyla Kameri Takvim) de ilk olarak Hz.Ömer döneminde kullanılmaya başlanmıştır.
Ömer, 1 Kasım 644’te uğradığı bir suikast sonucu öldürülmüştür.
Halife Osman Dönemi (644-656)
Dört büyük halifeden üçüncüsü. 644’ten 652’ye yaklaşık 12 sene halifelik yapmıştır. Dolayısıyla dört büyük halife arasında en uzun süre halifelik yapan isimdir.
Peygamberin iki kez damadı olmuştur. Onun önce Rukiye isimli kızıyla evlenmiş, onun ölmesinin ardından Ümmü Gülsüm isimli kızıyla evlenmiştir.
İslam Devleti, Osman döneminde de genişlemeye devam etmiştir. İlk İslam donanması bu dönemde kurularak, Rodos ve Kıbrıs gibi yerler hâkimiyet altına alınmıştır. Ayrıca Ömer döneminde başlayan İran seferleri de bu dönemde nihayet ermiş ve İran tamamen İslam Devletinin hâkimiyetine girmiştir.
Halife Osman döneminde yaşanan bir diğer önemli gelişme, Ebu Bekir döneminde kitap haline getirilen Kuran’ın çoğaltılması ve çeşitli yerlere gönderilmesidir.
Osman, 656 yılında, kendi kabilesini kolladığı ve devlet işlerinde kendi akrabalarını gözettiği iddialarıyla ortaya çıkan bir isyan sonucunda öldürülmüştür.
Halife Ali Dönemi (656-661)
Dördüncü büyük halifedir. Ali, peygamberin amcasının oğlu ve aynı zamanda damadıdır. Kızı Fatıma ile evlenmiştir. İslam’ı kabul eden ilk erkektir.
Ali, İslam tarihi açısından oldukça önemli bir isimdir. Keza Şii ve Sünni İslam yorumlarının ortaya çıkmasının temel nedenidir.
Kısaca belirtecek olursak, Şii anlayış, peygamberin ölümüyle halifeliğin Ali’ye geçmesi gerektiğini düşündüğünden diğer üç halifenin halifeliği tanımaz ve bu halifelikleri Ali’ye ait olan bir hakkın gasp edilmesi olarak yorumlar.
Bu anlayış, Ali’nin öldürülmesi ve halifeliğin Emevi Hanedanlığına geçmesinin ardından keskinleşerek Şii ve Sünni İslam yorumlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Ali’nin halifeliği 656’dan 661’e yaklaşık beş sene sürmüştür. Ancak onun dönemi, Osman’ın bir isyan sonucu öldürülmesiyle başladığı için oldukça çalkantılı bir dönemdir.
Ali’nin Osman’ı öldürenler tarafından desteklendiğini düşünenler ve ondan öncelikle Osman’ın kanını isteyenler, Ali’nin halifeliğini tanımamış ve ona karşı isyan etmiştir.
Cemel Savaşı, Sıffin Savaşı ve Nehrevan Savaşı gibi İslam dünyasının kendi içinde yaşadığı ve İslam tarihinin önemli isimlerinin karşı cephelerde yer aldığı savaşlar bu dönemde yaşanmıştır.
Ali’nin karmaşa ve iç savaşla dolu halifeliği, Küfe Camiinde 661 yılında uğradığı bir suikastla son bulmuştur.
Ali’nin ölümüyle İslam halifeliği Şam Valisi Muaviye’nin eline geçmiş ve Emevi Hanedanlığı kurulmuştur.
Bu site aşırı derecede işime yaradı, 4 halife döneminin anlatıldığı gün aşırı derecede dalgındım ve dersten hiçbir şey anlamamıştım bu site sayesinde hem özet çıkardım hemde anladım.
Özet çıkarmam gerekiyordu bu site çok işime yaradı. Teşekkür ederim.
Kısa ve öz anlatılmış çok beğendim.4 halifede Allah tarafından kitap inen peygamber değiller.Hz muhammed(s.a.v)efendimizin akraba ve yakınları olmaları sebebiyle usulen Hz… Diyoruz.
4 büyük halifenin isimleri kullanılırken klasik bir kişi gibi yazılmasını yanlış buldum (HZ.) ve (R.A.) ifadeleri kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
Bilgi konusunda kaliteli bir site olduğunu da (en azından bu konu için) belirtmek istiyorum.
Teşekkürler
Önemli insanlar tabi ki ama tarih bilimi adı altında olduğu için hz gibi şeyler kullanmak bilimsel olmaz
Katılıyorum. Kimliğinde müslüman yazan birinin bilimsel olmaz diye HZ , RA kullanmaması çok yakışıksız olur.
Bu site çok iyi bence. Yarın bu konudan sınavım var ve çalışmamda çok yardımcıydı. Güvenilir bir site gibi.
Bana çok yardımcı oldu bunlar teşekkürler.
güzel di anladım ve iyidi insanın anlaması yeter
Bende aynı fikirdeyim
bu Halife dönemi benim işime çok yaradı herkese tavsiye ederim güvenilir bir site gibi gözüküyor.