Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorunun başlangıçı 19. yüzyıla kadar gitmektedir.
Azerbaycan toprakları içinde yer alan ve nüfusunun büyük çoğunluğu Türk olan Dağlık Karabağ bölgesine 19. yüzyıldan itibaren Rusya tarafından sistemli bir şekilde Ermeni nüfusu yerleştirilmeye başlandı. Böylece demografik yapısı zaman içinde değiştirilen Dağlık Karabağ, SSCB tarafından 1923’te özerk hâle getirildi.
Ermeniler çoğunluk hâle gelmeye başlayınca bölgede çatışmalar başladı. 1988’de Karabağ Parlamentosu Ermenistan’a katılma kararı alınca Azeriler bu karara karşı çıktılar.
Ağustos 1989’da ise Karabağ’daki Ermeniler, kendi Ulusal Konsey’lerini seçtiler. Dağlık Karabağ Özerk Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’nden ayrıldığını ve Ermenistan Cumhuriyeti’yle birleştiğini açıkladılar. Sovyetler Birliği’nin bölgedeki silahları toplama uygulaması ile Azerilerin silahsızlanması, Ermenilerin daha avantajlı hâle gelmesini sağladı.
Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında Ermenistan, Karabağ’ı işgal ederek topraklarına kattı.
Bu süreçte Hocalı Katliamı başta olmak üzere birçok yerde sivil halkın öldürülmesi, Ermenistan’a karşı tepkileri arttırdı.
Ermenistan, çeşitli zamanlarda devlet görevlilerinin açıklamalarıyla işgal hareketini gerçekleştirdiklerini kabul etmiştir. Özellikle 18 Mayıs 2001’de Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan’ın işgali kabul etmesi ve bunda utanılacak bir taraf görmediğini açıklaması basında yer aldı.
Günümüzde BM ve birçok uluslararası kuruluşun, Ermenistan’ın Karabağ’daki işgaline son vermelerini dile getirmelerine karşın Ermenilerin işgali sürmektedir.