Çorum Katliamı Nedir? Kısaca Çorum Olayları

Çorum Katliamı, Çorum’da 1980 yılının Mayıs ayı sonunda başlayan ve Temmuz ayının ilk haftasında doruğa çıkan mezhepsel temeldeki şiddet olaylarına verilen isimdir.

 

Olaylar sonucunda toplam 48 kişi ölmüştür.

 

Olaylar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak‘ın sol bir örgüt tarafından öldürülmesini protesto eden sağ görüşlülerin 29 Mayıs sabahından itibaren kentte gruplar halinde gösteriler yapmalarıyla başlamıştır.

 

Akşama doğru iki öğretmeni yaralayan ve sol görüşlülerin işyerlerini tahrip eden göstericiler, Alevi ve sol görüşlülerin oturduğu Milönü mahallesine saldırıya geçti.

 

Burada barikat kuran sol görüşlülerle göstericiler arasında çıkan çatışma tüm kente yayılarak ertesi gün sabaha kadar sürdü.

 

Bu arada kente gelen CHP heyeti de göstericilerin saldırısına uğradı.

 

Olayların ilk etabı haziranın ilk haftasına kadar sürerken, bu aşamada 2’si polis toplam 4 kişi öldürüldü.

 

Olaylar Temmuz başına kadar dinmiş gibi görünse de, 1 Temmuz’da yeniden patlak verdi.

 

1 Temmuz akşamı halkı Alevilere ve sol görüşlülere karşı “cihada” çağıran göstericiler, CHP’lilere, solculara ve Alevilere ait ev ve işyerlerini tahrip etmeye başladı.

 

2 Temmuz’da ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak olaylar özellikle Bahçelievler, Mutluevler, Etievler, Yavruturma, Kale ve Terlemezler mahallelerinde yoğunlaştı, buralarda barikatlar kuruldu.

 

Alevi ve sol görüşlülerin oturduğu Milönü mahallesinde ise daha uzun süreli çatışmalar yaşandı. Burada sol görüşlüler günlerce kaldırmayacakları barikatlar kurdu.

 

4 Temmuz Cuma günü, cuma namazından sonra “Milönü’nde cami bombalandı” şeklinde söylentilerin yayılması üzerine olaylar iyice hız kazandı.

 

Göstericiler, Alevi ve sol görüşlülerin bulunduğu yerlere saldırdı. Ancak direnişle karşılaşınca, sokağa çıkma yasağına rağmen saatler süren çatışmalar yaşandı.

 

5 Temmuz’da askerler kenti denetim altına aldı ve olaylar önemli ölçüde dindi. 1980 Temmuzunun ilk haftasını kapsayan bu ikinci etapta ölü sayısı 44 olarak belirlendi.

 

Böylece 29 Mayıs-6 Temmuz arasında aralıklarla devam eden Çorum olaylarında ölü sayısı, 48 olarak belirlendi.

 

Olaylar nedeniyle Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları 8 Temmuz’da kente giderken, CHP konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Mustafa Gülcügil hakkında 18 Temmuz’ da gensoru önergesi verdi.

 

Gülcügil, Başbakan Demirel’in isteği üzerine 21 Temmuz’da istifa etti.

 

Çorum olayları, 12 Eylül 1980 Darbesine zemin hazırlayan önemli şiddet olaylarından biri oldu.

 

Ayrıca Çorum Katliamı, Türkiye tarihinde mezhepsel temelde ortaya çıkan şiddet olaylarının önemli bir örneğidir. Diğer önemli örnekler Sivas ve Kahramaraş‘ta yaşanmıştır. 

Görüş ve Önerileriniz İçin